Ποσότητα
:
6 Servings
Δυσκολία: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 1 Ώ. 30 Λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:
20 Λεπτά
Συνολικός Χρόνος:
1 Ώ. 50 Λεπτά
Υλικά
Εκτέλεση
- Σε χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Πολτοποιούμε τα βρασμένα πατζάρια στο μπλέντερ.
- Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και το μίγμα με τη μαγιά, εκτός απο το βούτυρο και τον κρόκο. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάτζο μέχρι να δημιουργηθεί μία ζύμη.
- Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 4-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να έχουμε μία λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Σε ένα μπολ αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τον πάτο και ρίχνουμε την ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου.
- Μόλις διπλασιαστεί κόβουμε σε μπαλάκια των 120 γρ. και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τον κρόκο μαζί με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα ψωμάκια. Προαιρετικά μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγο παπαρουνόσπορο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° C στον αέρα για 18-20 λεπτά. Αποσύρουμε απο τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά. Για την σύνθεση έχω χρησιμοποιήσει μοσχαρίσιο μπιφτέκι, μαρούλι, τομάτα, μαγιονέζα καπνιστής πάπρικας, τυρί και πίκλα κρεμμυδιού.