Category: Πρωινό
Ποσότητα
:
8 Servings
Δυσκολία: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 10 Λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:
45 Λεπτά
Συνολικός Χρόνος:
55 Λεπτά
Υλικά
-
Για το κέικ
- Για την αλατισμένη καραμέλα
Εκτέλεση
-
Για το κέικ
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά περίπου μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε το κεφίρ, το εκχύλισμα βανίλιας και τη λιωμένη κουβερτούρα και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι και τη σόδα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα σιλικόνης για κέικ διαμέτρου 25 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για 40-45 λεπτά περίπου. Για να βεβαιωθούμε πως το κέικ έχει ψηθεί τρυπάμε με ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμο. Για την αλατισμένη καραμέλα
- Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά λιώνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις λιώσει τελείως και έχει ένα καστανό χρώμα προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος και το αλάτι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να έχουμε μια κρεμώδη υφή.