Τσουρέκι με ίνες

Ποσότητα : 3 Servings Δυσκολία:Μέτρια Χρόνος προετοιμασίας: 3 Ώ. Χρόνος μαγειρέματος: 45 Λεπτά Συνολικός Χρόνος: 3 Ώ. 45 Λεπτά

Υλικά

0/13 Υλικά
    Για το προζύμι
  • Για τα τσουρέκια

Εκτέλεση

0/7 Βήματα
  • Για το προζύμι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλεύρι για τσουρέκια και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Για τα τσουρέκια: Στον πολυκόφτη ρίχνουμε τη μαστίχα, το μαχλέπι, το αλάτι και τη μισή ποσότητα της ζάχαρης και χτυπάμε πολύ καλά. Αφού γίνουν σκόνη τα ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το εκχύλισμα βανίλιας και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το γάντζο. Προσθέτουμε το προζύμι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι για τσουρέκια σε 3 δόσεις.
  • Μόλις έχουμε μια εύπλαστη ζύμη αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις το κρύο βούτυρο ανακατεύοντας να το απορροφάει κάθε φορά η ζύμη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά. Έπειτα πλάθουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σκεπασμένη με μια μεμβράνη σε ζεστό μέρος για 90 λεπτά.
  • Κόβουμε το ζυμάρι σε μπαλάκια των 230 γρ. Τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη να μην ξεραθούν και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
  • Ανοίγουμε σε λωρίδες ένα ένα τα μπαλάκια. Πλάθουμε σε πλεξούδα με 2 λωρίδες το κάθε τσουρέκι. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν και να διπλασιαστούν σε όγκο για 1 ώρα περίπου.
  • Αφού φουσκώσουν πολύ καλά τα αλείφουμε με έναν κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 170° C. Μόλις ψηθούν τα αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά.