Category: Ζυμαρικά
Ποσότητα
:
8 Servings
Δυσκολία: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 45 Λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:
35 Λεπτά
Συνολικός Χρόνος:
1 Ώ. 20 Λεπτά
Υλικά
-
Για τις φακές
- Για τη μπεσαμέλ
- 300 γρ. ριγκατόνι τριμμένη φρυγανία για την κρούστα
Εκτέλεση
- Για τις φακές: Ξεπλένουμε τις φακές σε ένα σουρωτήρι με κρύο νερό. Τοποθετούμε μία μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το τσίλι, τις φακές, τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης και νερό μέχρι να καλύψει τις φακές. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 30-40 λεπτά να μαλακώσουν οι φακές.
- Στο τέλος, προσθέτουμε ξύδι και λίγο ελαιόλαδο για να χυλώσουν οι φακές.
- Για την μπεσαμέλ: Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα, και σοτάρουμε το αλεύρι.
- Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα στο αλεύρι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα χειρός, για να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.
- Μόλις είναι έτοιμη η μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το λάδι λιαστής, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε τα ριγκατόνι για 5 λεπτά
- Για την σύνθεση: Σε ένα ταψί 30Χ20 απλώνουμε τα ζυμαρικά, απο πάνω τις φακές και στη συνέχεια απλώνουμε ομοιόμορφα την μπεσαμέλ. Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ.