Category: Ψωμιά
Ποσότητα
:
2 Servings
Δυσκολία: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 1 Ώ. 30 Λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος:
20 Λεπτά
Συνολικός Χρόνος:
1 Ώ. 50 Λεπτά
Υλικά
-
Για τη λαγάνα
- Για τη μελιτζανοσαλάτα
Εκτέλεση
- Για τη λαγάνα: Στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ με το γάντζο ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ελαστική και ελαφρώς κολλώδη ζύμη για 5-7 λεπτά περίπου.
- Αφαιρούμε τη ζύμη και λαδώνουμε ελαφρώς τον κάδο. Ξαναβάζουμε μέσα τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Ανοίγουμε τα κομμάτια με έναν πλάστη πάνω σε μια λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε δυο ταψιά. Τα ξανασκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.
- Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη για την επικάλυψη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Με ένα πινέλο αλείφουμε τη λαγάνα. Κάνουμε μικρές τρύπες με το δάκτυλό μας και ρίχνουμε το μαύρο σουσάμι. Ψήνουμε στους 200° C στις αντιστάσεις για 18-20 λεπτά.
- Για τη μελιτζανοσαλάτα: Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με ένα μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C μέχρι να μαλακώσουν για 45 λεπτά περίπου. 20 λεπτά πριν τις βγάλουμε, τυλίγουμε το σκόρδο με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε και αυτό.
- Αφήνουμε τις μελιτζάνες να κρυώσουν ελαφρώς για να μην καούμε και τους βγάζουμε τη φλούδα. Παίρνουμε τη σάρκα, τη βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο και τα πολτοποιούμε. Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολάκι. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε και αυτά. Τέλος, ρίχνουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.