Κορμός τιραμισού

Ποσότητα : 8 Servings Δυσκολία: Εύκολη Χρόνος προετοιμασίας: 15 Λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 2 Ώ. Συνολικός Χρόνος: 2 Ώ. 15 Λεπτά

Υλικά

0/15 Υλικά
    Για το παντεσπάνι
  • Για το σιρόπι
  • Για την κρέμα

Εκτέλεση

0/9 Βήματα
  • Για το παντεσπάνι: Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν για 5 λεπτά περίπου.
  • Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο και το καβουρδίζουμε ελαφρώς να πάρει ένα καστανό χρώμα (προσοχή μην καεί). Σβήνουμε με το λικέρ καφέ.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και το βούτυρο στο μείγμα με τα αυγά και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα να ομογενοποιηθούν.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Σε ένα ταψί διαμέτρου 38Χ38 στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15-17 λεπτά. Αποσύρουμε από τον φούρνο, το τυλίγουμε μαζί με το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξετυλίξουμε.
  • Για την κρέμα: Βάζουμε νερό σε ένα κατσαρολάκι να βράσει και από πάνω τοποθετούμε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο μπολ τη ζάχαρη και τα αβγά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να παστεριωθούν. Για να γίνει αυτό, πρέπει να φτάσουν τους 64 βαθμούς.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και την χτυπάμε με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει μία σφιχτή σαντιγί. Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι με 2 δόσεις εσπρέσσο, το ρούμι και τη ζάχαρη. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα με τα αβγά, ρίχνουμε 3 κ.σ από το σιρόπι και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε τη σαντιγί με κυκλικές κινήσεις, για να παραμείνει αφράτο το μείγμα. Σκεπάζουμε την κρέμα με μία μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
  • Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι με το σιρόπι του καφέ. Βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, την ανακατεύουμε με μία μαρίζ και τη βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής. Απλώνουμε μία ομοιόμορφη στρώση πάνω στο παντεσπάνι. Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στο ρολό ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Γαρνίρουμε με κακάο.